Lördag 27 maj hade vi valpträff med Trolliga kullen född 10 november 2022. Alla utom en familj hade tillfälle att komma och på bilden ser Du från vänster Maja, som bor hos familjen Jörnesten i Uddevalla och sedan kommer i tur och ordning vår egen Trolla ihop med mamma Lussiga Lucia, Ronja som bor hos familjen Collby i Lerum, Walle (ValdemarBosse) som bor hos familjen Lindgren/Jörgensen i Rommelanda och Dino som bor med familjen Falk i Lidköping.Awa som bor hos familjen Lindh i Västerås hade tyvärr ej tillfälle att vara med. Vi har lagt in en hel del kort vid fliken Lussans kull med Trolle hösten 2022 under fliken kullar.( https://www.livsgladjen.se/hundarkullar.html?app=2&category=lussan-med-trolle-221110-9160&page=29 )

Söndag 4 juni hade vi apporteringsträning med Markus som Skytt och Klaes-Gunne som kastare och de Livsglädjarhundar som deltog var från vänster Bilxtrande Strega, Unika Millie, Hjärtliga Märtha, Prima Freja, Målriktade Maddie och Elza, Aktiva Lizzie, Nyårige Trolle och Aktiva Millie.

10 juni var vi på SKK:s stora utställning i Arena Vänersborg. Det var premieärutställning för Trolliga Trolla som Du ser bå bilden ovan Hon ställde upp i valpklass och fick andrapris med HP medan segraren från Dreammax visas vid sidan av. Nertill så ser Du först en bild på Målriktade Elza med en lycklig Gabbie. Elza fixk excellent med ett tredjepris. Syrran Maddie, som Du ser på bilden därunder, fick också Excellent och hon belv fyra i unghundsklassen.

Lördag 8 juli var vi på SSRKutställning i Sunne och bäst gick det för Trolliga Trolla, som Du ser på bilden. Hon fick HP i valpklass. Våra andra tre ungdomar som vi hade med fick samtliga bedömningen Excellent, vilket vi var mycket nöjda med. Det var Trolliga Trolla i juniorklassoch Mårriktade Elza och Maddie.

Söndag 9 juli var vi på Goldenklubben Värmlands utställning i Värmlandsbro med ca 65 deltagande ekipage. På bilden ser Du Trolliga Trolla som vann valpklass och fick delta i kampen om bästa valp där hon blev trea. Vi hade även med Trolliga Elza som blev två av sex i sin klass med HP och syrran Maddie blev fyra.

7 augusti hade vi träningskväll på initiativ av Goldenkubben Värmland-Norra Dalsland inför Goldenspecialen. På bilden ovan ser Du utställningsträningen som leddes på jättebra sätt av Kristina Nieminen. Totalt var det ca 30 goldenekipage som deltog. På bilderna under så är det först en bild med Maria Lundin startklar för station 4 av fyra stationer och därunder Livsglädjens Påhittige Maestro på väg upp ur dammen efter att Linnea kastat ut dummie och på  bilden därunder tas Maestro emot av Lena Gillberg efter ett bra utfört jobb.

Torsdag 10e till söndag 13e augusti var vi på Goldenspecialen på Gammelkroppa söder om Filipstad. Vi hade med ca 15 Livsglädjare från olika delar av landet och bland de bästa utställningsresultaten var Påhittige Maestros seger i maidenklass och Dramatiska Miss Lees andraplats i valpklass och Nyårige Trolles tredjeplats i jaktklass. På jaktdelen gick det bäst för  Thorleif Högberg med Aktive Bonzo i Öppen klass och Gabbie Nilsson med Målriktade Elza och Tage med Aktiva Lizzie i Nybörjarklass. Nedan ser Du några bilder från samvaro och ekipage mm. I den sammanräknade delen från alla dagar, dvs Dual Purposedelen, så hade vi med fyra Livsglädjare bland de 20 främsta ekipagen eller sex bland de 25 främsta..

26 augusti var vi på kennelklubbens stora utställning på Backamo. Bäst gick det för Gabbie med Målriktade Elza som Du ser bilden med en andraplats och bedömningen Excellent i Unghundsklassen.

9 september 2023 hade vi valpträff med Glimrande kullen efter Nyårige Trolle och Kraftfulla Gloria som var födda 230223.På bilden ovan ser Du från vänster Ollie från Göteborg, Buddy från Sunne, Mimmi från Henån, Mio från Aneby, Marnie från Göteborg och Lowe från Deje. Tre familjer hade inte tillfälle att komma. Vi har nedan lite bilder från olika aktiviteter så som trimningsvisning på pappa Trolle, Spårning efter rådjursklöve, test av fågelintresse samt apporteringsintresse.

Alla sex Glimrande valpar/hundar var säkert trötta vid hemfärd och sov nog väldigt gott den kvällen och drömde säkert sköna drömmar om de kvarvarande gyttjepölarna från det enorma skyfallet som höll på att dränka oss den 26-27 augusti. De blev ordentligt gyttjiga som minne av valpträffen

Söndag 10 september hade vi valpträff med Dramatiska kullen som 16 september fyller sex månader. Fem valpfamiljer kunde komma och Du ser dem på bilden nedan med från vänster Miss Lee från Arboga, Vicke från Halmstad, Troll från Onsala, Tassa från Törhamn och Emmylou från Göteborg. Brorsan Gösta med familj från Mora kunde tyvärr inte komma då jobbet kallade. 

Vi inledde med fika och genomgång av dagens program och presentation innan vi lät alla släppa sina hundar samtidigt och det blev en härlig fläkt med mycket alerta valpar som jagade och kramade varandra etc, som Ni ser på några bilder nedan

Därefter visade Ulla lite trimningstips och kloklippning mm innan det belv dags för lunch och fika med frågesport och erfarenhetsutbyten. Vi tackar alla för ett avspänt och trevligt utbyte av tankar och erfarenheter.

Efter fikat så blev det samling av alla hundfamiljer och korttagning och därefter fick alla dels prova på spår av en dragen rådjursklöve samt kollade vi hundarnas fågelintresse enligt bilder nedan

Vi avslutade med att vi visade apportering nybörjarklass med mormors bror Hjärtlige Prime och öppenklass med mormor Hjärtliga Märtha. Mamma Millie, som nu är fullständigt återställd efter alla sina dramatiska händelser efter hennes födsel av sina sex valpar, var till Orust på träningstävling på workingtest. De gick igenom fem olika stationer med möjlighet till att få 100 poäng och hon fixade mycket hedrande 89 poäng med sin ägare och förare Ulric Stake. Unika Millie blev också domarens val till mest speciella hund vid station nr 1, då hon hade förmåga att sprida så mycket livsglädje runt sig. Efter att vi visat apporterteringsgrunder så fick var och en prova på apportering och alla lyckades hämta upp sin apport och lämna den till sin matte/husse. Vi tackar alla som kunde vara med på denna valpträff för en jättetrevlig dag.  

Söndag 10 september så var sju livsglädjare med på Workingtest på Orust med fina resultat. Bonzo med ThorLeif fick bästa resultat i Öppenklass med 94 p och i Nybörjarklass fick Aktiva Millie med Maria liksom Unika Millie med Ulric båda hela 89 p, Blixtrande Strega fick 74 p och Aktiva Cava fick 58 p båda med Lotta, Målriktade Elza med Gabbie fick 62 p och Prima Freja med Ulric fick 42 p ( en dubblering mot sin första start).  På bilden nedan ser Du alla de prydligt placerade Livsglädjarna.

24 september inbjöd vi till mentalbeskrivning (MH) på Uddevalla Schäferhundklubbs fina anläggning söder om Uddevalla. Nedan på bilden ser Du vilka som deltog, nämligen före förmiddagsfika så var det från vänster Målriktade Elza från Åmål, Prima Wilma från Vargön och Prima Basie från Tanumshede. På bilden därunder ser Du från vänster Målriktade Dex från Göteborg, Prima Freja från Tybyn, Blixtrande Strega från Säffle, Målriktade Maja från Vänersborg, Ulla med Målriktade Maddie som vi hade med som reserv utifall att det skulle bli något återbud, Elza även här och Målriktade Franz från Älmhult. Vi har under dessa bilder beskrivit lite omkring vad som händer på de åtta olika stationerna som ingår i ett MH, som är standardiserat för hela landet.

Vid första station så kollar man kontaktintresse med främmande person och om denne kan få känna över hundenoch om den har lekintresse genom att man lockar igång den med en dummieliknade tredelad grej som den ska springa iväg och gripa då den kastas iväg. Förhoppningsvis ska hunden komma med den till matte på dennes inrop. Man kollar också om hunden har någon kamplust via dragkamp. På bilden ser Du Målriktade Elza med Gabbie.

Vid station 2 så åker det iväg en trasa på backen och då kollas om hunden har något intresse av att förfölja den och om den vill gripa tag i trasan och om hunden rentutav vill bära med den tillbaka till matte. Momentet görs två gånger. På bilden är det Anne-Lie med Prima Wilma som genomför momentet under bedömning av beskrivare, testledare och andra funktionärer.

Station 3 är en test av hundens förmåga till passivitet. Man vill ju gärna att hunden skall ha en av- och en påknapp. Passivitetsprövningen varar i tre minuter, vilka känns väldigt långa. Poängsättning sker från 1 till 5 på alla olika delmomenten på varje station och här är det etta om hunden är ouppmärksam, ointresserad och inaktiv. Det är 5a om hunden växlar snabbt i aktiviteter under momentet eller är orolig under hela momentet. i övrigt kan det alltså bli 2, 3 eller 4. På bilden ser Du Martin med Prima Basie. 

Vid station 4 så står föraren med hunden ca 50 meter från ett par hyddor. Det börjar med olika ljud från ena hyddan och ut kommer ett spöke som tjoar o rör sig väldigt iögonfallande. efter ett tag så rycker den av sig sin luva o kastar med en tredeladgrej och smiter in i den andra hyddan. Hunden släpps och springer i bästa fall fram till hyddan där figuranten försvann och denne inbjuder till lek med den tredelade och efter en stund stanna denne upp o står helt stilla och sedan hoppar o inbjuder figuraten till lek igen några gånger. Här kollar man alltså hundens intresse för något plötsligt som händer och om den visar hotfullt eller aggresivt beteende. Likaså om den har nyfikenhet, leklust och samarbetsvilja. På bilden ser Du Karolina med Målriktade Maja som visar stort intresse för vad det är för konstig figur där framme..

Vid station 5 går man i rask takt framåt och helt plötsligt sprätter det upp en hel overall framför ekipaget och där blir både förare och hund rädda av förklarliga skäl. Det viktiga är att hunden så småningom visar nyfikenhet och går fram och luktar av overallen för att förvissa sig om att det inte är så farligt och sedan ska man gå fram och tillbaka ett par gånger förbi overallen för att man ska få se att hunden ej lagt på sig otrevliga rädslor. På bilden ser Du Ulric med Prima Freja.

Vid station 6 går man raskt framåt i terrängen med sin hund och helt plötsligt skramlar det till då det dras en kätting genom ett plåtrör alldeles invid ekipaget. Man vill här se hur starka rädslor som hunden har och hur långt den springer iväg och hur snabbt den övervinner sina rädslor och går fram och luktar av röret som förde sånt väsen och därefter går man fram och tillbaka ett par gånger invid röret för att stämma av så att hunden ej har för mycket kvarstående rädslor. På bilden ser Du Lotta med Blixtrande Strega.

Vid station 7 så kommer det fram ett spöke från snett vänster och ett från snett höger och de kommer succesivt allt närmare ekipaget. När de kommit knappt tio meter från ekipaget så kopplas hunden loss och ges möjlighet att gå fram och lukta av spökena antingen ensam eller tillsammans med matte. Även här bedömmes hundens hot och aggression och hundens vilja att ta kontroll över vad som håller på att hända liksom rädsla och nyfikenhet kontakttagandeförmåga. På bilden ser Du Susanne med Målriktade Frans.

Vid sista stationen så kollar man ånyo leklusten och här är det jättebra om hunden har ungefär samma leklust som vid första stationen, då det är ett tecken på att den ej lagt på sig rädslor. Här är det också viktigt att föraren har ork kvar att leka med hunden. Man testar också hundens reaktion på skott dels då man leker med hunden och dels då hunden står passiv. På bilden ser Du syster Anki med Målriktade Dex. Vi tackar alla som hade möjlighet att komma och vara med på denna mentalbeskrivning, då det dels ger oss bra information inför vårt framtida avelsarbete och dels får ägarna lite underlag på vad de ska tänka på omkring hur de ska hantera sin hund framdeles.

Lördag 30 september gick vi upp vid tretiden för att utfodra våra hundar etc och sedan åkte vi till Alebäckens gård öster om Skövde, där Ulla med Nyårige Trolle tävlade Öppenklass jaktprov. Det började med ett sök på fem fåglar ( and, duva, kråka, fasan,gås) och en kanin. Trolle utförde detta jättebra. Därefter fick ekipaget vända sig om för att utföra ett linjetag, vilket innebar att skicka Ulla skulle skicka Trolle ca 100 meter mot en holme där det låg en fågel. Samtidigt blåste det jättestark vind från det sökområde som han tidigare jobbat i så när han sprungit en bit i anvisad riktning så ville han vända tillbaka till sökområdet för han tyckte sig veta bättre än Ulla vart viltet låg. Detta innebar tyvärr att de fick bryta. Därefter åkte vi till Koberg och där ställde Tage upp med Aktiva Lizzie i nybörjarklass jaktprov. Nedan ser Du det nöjda ekipaget efter att de lyckats få excellent, dvs förstapris. Under denna bilden ser Du bedömningsprotokollet. På domarens fråga om hur jag, Tage, upplevde provet så sa jag: " Jag tyckte det gick jäkligt bra" Det tyckte jag med sa domaren och både Ulla och jag liksom Trolle och Lizzie blev väldigt glada över dagens resultat.  

Aktuellt

På bilden ser Du Livsglädjens Påhittige Maestro. Vi har nu parat vår Målriktade Elza med Maestro och vi hoppas på att få fina Dual Purposevalpar i slutet av april med leverans i början av veckan efter midsommar. Vår hemsida har för mycket bilder(mer än 20 000)så den måste göras om. Om Ni vill ha ut bilder från fliken Kullar, så passa på att göra det. Vår gamla hemsida har fått förlängt levotid till någon gång i april 2024 säger vår leverantör. Skicka oss gärna ett mail om Du är intresserad av en valp, så hör vi sedan av oss om läget. Aktuell lägesrapport lägger vi löpande ut här i Aktuelltrutan..